2019-01-29 15:42Pressmeddelanden

Allt fler bygdegårdar i Västernorrland

För 45:e året i rad ökar antalet medlemsföreningar i Bygdegårdarnas Riksförbund. Nu är 1433 bygdegårdsföreningar som erbjuder mötesplatser för lokal utveckling, föreningar, kultur, fest och gemenskap, anslutna.

I Västernorrlands bygdegårdsdistrikt ökade antalet bygdegårdsföreningar under 2018. Förra året tillkom Lännäs Byskoleförening i Örnsköldsviks kommun. Totalt finns nu 61 föreningar i Västernorrland.

Riksförbundet, som bildades 1944, fyller i år 75 år.
– Vi ser ljust på framtiden. Intresset för lokala utvecklingsfrågor med bygdegården som nav ökar för varje år som går, säger Karin Fälldin, förbundssekreterare, och vi välkomnar våra nya medlemmar.

Bygdegårdar är mycket mer än bara en festlokal som hyrs vid bröllop och födelsedagar. Husen är en mötesplats för föreningar på orten. De är kulturhus med teater, film och dans. Andra aktiviteter är studiecirklar, innebandy, yoga, bingo, julmarknad med mera – alla kan ha nytta av bygdegården. Här sker initiativ till lokal utveckling för människors samtal och påverkan på samhället.

Bygdegården spelar en väsentlig roll såväl i vardagen som i samhällsutvecklingen och sköts av ideella föreningar med demokratiskt valda styrelser.

Ny förening i Västernorrland är: Lännäs Byskoleförening.

Här finns alla bygdegårdsföreningar i:
Västernorrland

 Hela Sverige


Om Bygdegårdarnas Riksförbund

Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Allmänna samlingslokaler som är öppna för alla – med en demokratisk värdegrund. Vid årsskiftet 2019 var 1433 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.