Bygdegårdarnas Riksförbund har utsett Enångers bygdegårdsförening i Hudiksvalls kommun till Årets bygdegårdsförening i Sverige 2020.
Motivering:
"Ett långsiktigt och målmedvetet utvecklingsarbete där insats läggs till insats har gjort Enångers bygdegårdsförening till det omistliga navet som engagerar hela bygden året runt med en 40 dagar lång loppmarknad på sommaren som kronan på verket. Särskilt har föreningen – med framgång – skapat ett hus till där barn och ungas engagemang är del av drivkraften."
Enångers bygdegårdsförening är en mycket central del av bygden med ett omfattande program med teater, musik, studiecirklar och film som sammanlagt lockar strax under 9 000 besökare under ett år.
– Vi är så glada att så många hittar tills oss, det gör alla ideella timmar vi lägger ner på verksamheten betydelsefulla. Att få den här utmärkelsen är verkligen hedrande och fantastiskt roligt. Dessutom mottog vi Gävleborgs bygdegårdsdistrikts utmärkelse som årets bygdegård i distriktet så något måste vi ha gjort rätt! säger en stolt Ingemar Sandehult, ordförande i Enångers bygdegårdsförening.
Föreningen, med dryga dussinet i styrelsen, ger även ut en tidning, Bygdebladet, med fyra nummer per år som är betyder mycket för bygden. På vintern delas den ut till 750 hushåll och på sommaren 1 100. Tidningen innehåller reportage om vad som hänt och ska hända i Enånger och de olika föreningarna med tonvikt på bygdegårdsföreningen.
Barn- och ungdomsverksamhet är en viktig del av föreningens arbete:
– Det är verkligen roligt och viktigt att jobba med barn och ungdomar. Vi har en särskild barn- och ungdomsgrupp och två ungdomar adjungerade till styrelsen. Det har resulterat i teater, filmvisningar, samarbete med en LAN-förening som ordnar tredagars LAN-läger i bygdegården, kafé på söndagar och andra barn- och ungdomsaktiviteter, säger Marie Sandehult, kassör i bygdegårdsföreningen.
Föreningen är också mycket aktiv på Facebook med engagerande inlägg. Inte minst den rimmade dikt Marie Sandehult skrev den 8 april med anledning av coronakrisens påverkan på bygdegården (https://www.facebook.com/EnangersBygdegard/posts/1353380114856757).
Bygdegården ligger mellan Hudiksvall och Söderhamn och är relativt stor med sina 680 kvadratmeter. Samlingslokalerna, med en liten och en stor sal, samt fullt utrustat kök ligger på entréplan, i källarvåningen finns en vävstuga och övervåningen innehåller en bostadslägenhet som hyrs ut till en fast hyresgäst.
– En förhoppning kring dessa utmärkelser är att fler människor ska uppmärksamma oss och vilja delta både som arrangörer och besökare. Blir vi fler kan vi göra mer, avslutar Ingemar Sandehult.
Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Bygdegårdar är öppna att hyra för alla som delar föreningens demokratiska värderingar. Vid årsskiftet 2019-2020 var 1447 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.