2019-01-29 15:17Pressmeddelanden

Bygdegårdar ökar i Skåne

I Skånes bygdegårdsdistrikt ökade antalet bygdegårdsföreningar under 2018. Förra året tillkom Lilla Beddinge Byalag med bygdegården Garnhuset i Trelleborgs kommun och det finns nu totalt 55 föreningar i Skåne.

Riksförbundet, som bildades 1944, fyller i år 75 år.
– Vi ser ljust på framtiden. Intresset för lokala utvecklingsfrågor med bygdegården som nav ökar för varje år som går, säger Karin Fälldin, förbundssekreterare, och vi välkomnar våra nya medlemmar.

Bygdegårdar är mycket mer än bara en festlokal som hyrs vid bröllop och födelsedagar. Husen är en mötesplats för föreningar på orten. De är kulturhus medingamaj.eriksson@telia.comteater, film och dans. Andra aktiviteter är studiecirklar, innebandy, yoga, bingo, julmarknad med mera – alla kan ha nytta av bygdegården.

Bygdegården spelar en väsentlig roll såväl i vardagen som i samhällsutvecklingen och sköts av ideella föreningar med demokratiskt valda styrelser.

Ny förening i Skåne är
Lilla Beddinge Byalag/Garnhuset www.lillabeddingebyalag.se

Här finns bygdegårdsföreningar:

Skåne

Hela Sverige


Om Bygdegårdarnas Riksförbund

Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Allmänna samlingslokaler som är öppna för alla – med en demokratisk värdegrund. Vid årsskiftet 2019 var 1433 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.