2019-01-29 12:32Pressmeddelanden

Fler bygdegårdar i Stockholms län

För 45:e året i rad ökar antalet medlemsföreningar i Bygdegårdarnas Riksförbund. Nu finns 1433 bygdegårdsföreningar som erbjuder mötesplatser för lokal utveckling, föreningar, kultur, fest och gemenskap, anslutna.

I Stockholms län ökade antalet bygdegårdsföreningar under 2018. Nytillkomna föreningar är Schakalen, Ideell Kulturförening på Ekerö och föreningen Kulturarv Djurhamn på Värmdö. Totalt finns nu 60 föreningar i Stockholms län.

Riksförbundet, som bildades 1944, fyller i år 75 år.
– Vi ser ljust på framtiden. Intresset för lokala utvecklingsfrågor med bygdegården som nav ökar för varje år som går, säger Karin Fälldin, förbundssekreterare, och vi välkomnar våra nya medlemmar.

Bygdegårdar är mycket mer än bara en festlokal som hyrs vid bröllop och födelsedagar. Husen är mötesplatser för lokala föreningar. De är kulturhus med teater, film och dans. Andra aktiviteter är studiecirklar, innebandy, yoga, bingo, julmarknad med mera – alla kan ha nytta av bygdegården. Här sker initiativ till lokal utveckling för människors samtal och påverkan på samhället.

Bygdegården spelar en väsentlig roll såväl i vardagen som i samhällsutvecklingen och sköts av ideella föreningar med demokratiskt valda styrelser.

Här finns bygdegårdsföreningar:
Stockholms län
Hela Sverige


Om Bygdegårdarnas Riksförbund

Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Allmänna samlingslokaler som är öppna för alla – med en demokratisk värdegrund. Vid årsskiftet 2018 var 1427 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.