2019-04-02 07:55Pressmeddelanden

Satirkonst i Barkhyttans bygdegård

Illustratör: Max GustafsonIllustratör: Max Gustafson

Vernissage 13 april i Barkhyttans bygdegård

VÄSSA PENNAN är en vandringsutställning med satirkonst för demokrati och yttrandefrihet, producerad av Bygdegårdarnas Riksförbund.

– Vi är glada att kunna infoga utställningen i Hofors kulturvecka och genom dess budskap lyfta fram grundvärderingarna i vår verksamhet, säger Weikko Skoog, ordförande i Barkhyttans Byalag.

Grunden i utställningen utgörs av verk av den internationellt erkände satirtecknaren Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd under pseudonymen EWK. Hans hade ett starkt engagemang för alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön.

I Vässa pennan får han sällskap av fyra nu verksamma satirtecknare – Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg. Marja Nyberg och Magnus Bard medverkar vid vernissagen i Barkhyttan och pratar om satirkonstens roll.

– Många av EWKs teckningar är lika aktuella idag som när de skapades. Samtidigt har både samhället och medierna utvecklats och dagens satirtecknare verkar i en annan omgivning. Det är spännande att få möjlighet att se och reflektera över EWK:s verk tillsammans med några av nutidens absolut bästa svenska satirtecknares arbeten, säger Per Lodenius, ordförande i Bygdegårdarnas Riksförbund som är en av talarna vid vernissagen.

Illustratören Marja Nyberg säger om sin medverkan i Vässa pennan:

– Det väldigt spännande att min serie Fadäsen ska få vara med på denna viktiga expedition i demokratins och yttrandefrihetens tecken – och ja, för att inte tala om ärofyllt! För mig är serier den perfekta satirformen eftersom den med små medel kan göra de svåraste frågorna mer lättillgängliga.

Utställningen stannar i Barkhyttan i en vecka och fortsätter sedan på turné genom Sverige.

Vernissage
Lördagen den 13 april 2019 klockan 14.00 i Barkhyttans bygdegård i Hofors

Medverkande konstnärer
Ewert Karlsson (mest känd under pseudonymen EWK) född och uppvuxen strax utanför Söderköping. Internationellt prisad satirtecknare. Skulle ha fyllt 100 år i fjol.

Max Gustafson, serie- och satirtecknare och den senaste i raden av EWK-pristagare. Medverkar i flera dagstidningar och tidskrifter samt i SVT:s Idévärlden.

Sara Granér, serieskapare och satirtecknare. Samhällssatir ofta med groteskt tecknade djurgestalter i centrum.

Magnus Bard, illustratör och satirtecknare som bland annat har i uppdrag att illustrera ledarsidan på Dagens Nyheter.

Marja Nyberg, illustratör och manusförfattare. Var bland annat en av författarna till SVT:s julkalender 2018 samt tecknade papperskalendern.

Om utställningen
Vässa pennan genomförs genom stöd via Landlotten och LRF samt i samarbete med EWK-sällskapet, Arbetets Museum, Galago och Studieförbundet Vuxenskolan.

Vässa pennan består av ett 70-tal verk av fem satirtecknare, utställningsmaterial och en miljö – allt packat i en släpkärra.

Vässa pennan besöker ett 20-tal föreningar under det närmaste året.

Läs mer om utställningen och turnén:
bygdegardarna.se/var-verksamhet/konst/utstallningsturne-2019/


Om Bygdegårdarnas Riksförbund

Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Allmänna samlingslokaler som är öppna för alla – med en demokratisk värdegrund. Vid årsskiftet 2019 var 1433 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.


Kontakt

Stefan Löfgren
Verksamhetsutvecklare konst och kultur, Bygdegårdarnas Riksförbund
Stefan Löfgren
Kommunikationsansvarig, Bygdegårdarnas Riksförbund
Jenny Dahlerus