2019-09-16 11:40Pressmeddelanden

Sveriges satirtecknarelit ställer ut på Hjärtumsgården

Hjärtumsgården i Lilla Edet.Hjärtumsgården i Lilla Edet.

VÄSSA PENNAN är en vandringsutställning med satirkonst för demokrati och yttrandefrihet, producerad av Bygdegårdarnas Riksförbund. Den 21–22 september besöker den Hjärtumsgården i Lilla Edets kommun.

–  Vi tycker det är roligt att kunna ha utställningen på  Hjärtumsgården och det passar bra ihop med Älvkultur 2019 där konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer och verkstäder som pågår samtidigt i området, säger Elinor Svenungsson, ordförande i Hjärtumsgården.

Grunden i Vässa pennan utgörs av verk av den internationellt erkände satirtecknaren Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd under pseudonymen EWK. Hans engagemang för alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön syns tydligt i hans verk.

– Det är viktigt att bevara och värna det fria ordet och vår demokrati. Det är också viktigt att ha samlingsplatser där vi har utrymme för olika former av kultur som till exempel den här utställningen. Vi vill ha en bredd på vår verksamhet så att det med jämna mellanrum finns något för alla boende i vår närhet, säger Elinor.

I Vässa pennan får EWK sällskap av fyra nu verksamma satirtecknare – Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg.

– Det väldigt spännande att min serie Fadäsen ska få vara med på denna viktiga expedition i demokratins och yttrandefrihetens tecken – och ja, för att inte tala om ärofyllt! För mig är serier den perfekta satirformen eftersom den med små medel kan göra de svåraste frågorna mer lättillgängliga, säger Marja Nyberg.

Stefan Löfgren, konst- och kulturkonsulent på Bygdegårdarnas Riksförbund och kurator för utställningen avslutar:

– Vässa pennan är en utställning som lockar både till skratt och eftertanke. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda möjlighet för många människor i olika delar av landet att ta del av utställningen.


Vässa pennan i Hjärtumsgården

Utställningen visas den 21 och 22 september i Hjärtumsgården samtidigt som det hålls loppis i bygdegården. Fika med våfflor finns till försäljning.

Läs mer på Hjärtumsgårdens hemsida: hjartumsgarden.blogg.se


Medverkande konstnärer i Vässa pennan

Ewert Karlsson (mest känd under pseudonymen EWK) född och uppvuxen strax utanför Söderköping. Internationellt prisad satirtecknare. Skulle ha fyllt 100 år i fjol.

Max Gustafson, serie- och satirtecknare och den senaste i raden av EWK-pristagare. Medverkar i flera dagstidningar och tidskrifter samt i SVT:s Idévärlden.

Sara Granér är serieskapare och satirtecknare. Samhällssatir ofta med groteskt tecknade djurgestalter i centrum.

Magnus Bard, illustratör och satirtecknare som bland annat har i uppdrag att illustrera ledarsidan på Dagens Nyheter.

Marja Nyberg, illustratör och manusförfattare. Var bland annat en av författarna till SVT:s julkalender 2018 samt tecknade papperskalendern.

Om utställningen

Vässa pennan genomförs genom stöd via Landlotten och LRF samt i samarbete med EWK-sällskapet, Arbetets Museum/EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst, Galago och Studieförbundet Vuxenskolan.

Vässa pennan består av ett 70-tal verk av fem satirtecknare, utställningsmaterial och en miljö – allt packat i en släpkärra.

Vässa pennan besöker ett 20-tal föreningar under det närmaste året.


Om Bygdegårdarnas Riksförbund

Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Bygdegårdar är öppna att hyra för alla som delar föreningens demokratiska värderingar. Vid årsskiftet 2019 var 1433 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.


Kontakt

Stefan Löfgren
Verksamhetsutvecklare konst och kultur, Bygdegårdarnas Riksförbund
Stefan Löfgren
Kommunikationsansvarig, Bygdegårdarnas Riksförbund
Jenny Dahlerus