2019-07-01 06:00Pressmeddelanden

Sveriges satirtecknarelit ställer ut på Oaxen bygdegård

VÄSSA PENNAN är en vandringsutställning med satirkonst för demokrati och yttrandefrihet, producerad av Bygdegårdarnas Riksförbund. Den 6 juli har den vernissage på Oaxen bygdegård.

– Vi är stolta över att ha fått möjligheten att visa utställningen Vässa Pennan med teckningar av EWK med flera satirtecknare. När vi fick beskedet att vi skulle få visa utställningen blev vi jätteglada, säger Kerstin Holm, ordförande, Oaxen bygdegårdsförening.

Bygdegården firar 90-årsjubileum i år vilket uppmärksammas på flera sätt. Bland annat genom att Vässa Pennan visas i den nymålade Stora Salen varje lördag och söndag under juli

Grunden i utställningen utgörs av verk av den internationellt erkände satirtecknaren Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd under pseudonymen EWK. Hans engagemang för alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön syns tydligt i hans verk.

I Vässa pennan får han sällskap av fyra nu verksamma satirtecknare – Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg.

– Illustrationskonstutställningen Vässa pennan tar kampen för demokrati, yttrandefrihet, människors lika värde på allvar och tar spjärn mot de som är däremot. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda möjlighet för många människor i olika delar av landet att ta del av denna utställning, säger Stefan Löfgren, konst- och kulturkonsulent på Bygdegårdarnas Riksförbund och kurator för utställningen.

Illustratören Marja Nyberg säger om sin medverkan:

– Det väldigt spännande att min serie Fadäsen ska få vara med på denna viktiga expedition i demokratins och yttrandefrihetens tecken – och ja, för att inte tala om ärofyllt! För mig är serier den perfekta satirformen eftersom den med små medel kan göra de svåraste frågorna mer lättillgängliga.

– Vässa pennan är en utställning som lockar både till skratt och eftertanke, avslutar Stefan Löfgren.

Utställningen pågår den 6 juli till den 28 juli och är öppen lördagar och söndagar klockan 11.00 till 16.00 och det finns ett kafé i anslutning till utställningen.

Vernissage 6 juli
Lördagen den 6 juli 2019 klockan 13.00 i Oaxen bygdegård i Södertälje kommun.

Samma dag har tre andra utställningar vernissage på Oaxen bygdegård:   

Skulptur Oaxen 2019: 20 skulptörer – skulpturer i kalksten och marmor 

Young Sapmi: Foton tagna av samiska ungdomar som beskriver deras vardag med dubbla identiteter; den svenska och den samiska.

Rysshärjningar: Om rysshärjingarna i området 1719.

Medverkande konstnärer i Vässa pennan

Ewert Karlsson (mest känd under pseudonymen EWK) född och uppvuxen strax utanför Söderköping. Internationellt prisad satirtecknare. Skulle ha fyllt 100 år i fjol.

Max Gustafson, serie- och satirtecknare och den senaste i raden av EWK-pristagare. Medverkar i flera dagstidningar och tidskrifter samt i SVT:s Idévärlden.

Sara Granér är serieskapare och satirtecknare. Samhällssatir ofta med groteskt tecknade djurgestalter i centrum.

Magnus Bard, illustratör och satirtecknare som bland annat har i uppdrag att illustrera ledarsidan på Dagens Nyheter.

Marja Nyberg, illustratör och manusförfattare. Var bland annat en av författarna till SVT:s julkalender 2018 samt tecknade papperskalendern.

 Om utställningen

Vässa pennan genomförs genom stöd via Landlotten och LRF samt i samarbete med EWK-sällskapet, Arbetets Museum/EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst, Galago och Studieförbundet Vuxenskolan.

Vässa pennan består av ett 70-tal verk av fem satirtecknare, utställningsmaterial och en miljö – allt packat i en släpkärra.

Vässa pennan besöker ett 20-tal föreningar under det närmaste året.


Om Bygdegårdarnas Riksförbund

Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Allmänna samlingslokaler som är öppna för alla – med en demokratisk värdegrund. Vid årsskiftet 2019 var 1433 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.