VÄSSA PENNAN är en vandringsutställning med satirkonst för demokrati och yttrandefrihet, producerad av Bygdegårdarnas Riksförbund. Den 2–5 oktober besöker den Vättlösa bygdegård i Götene kommun.
I Vättlösa bygdegård blir det både utställning och aktiviteter i samband med att Vässa pennan besöker bygdegården.
– Vi är glada att kunna visa den här viktiga utställningen. Det goda samarbetet med Götene kommun och Studieförbundet Vuxenskolan har verkligen bidragit till att vi kan göra det här, säger Wivianne Hallenberg, ordförande i bygdegårdsföreningen.
Vässa pennan innehåller verk av den internationellt erkände satirtecknaren Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd under pseudonymen EWK, och fyra nu verksamma tecknare: Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg.
– Det är en utställning som lockar till både skratt och eftertanke. Att lyfta frågor om demokrati och yttrandefrihet är ständigt aktuellt och det är intressant att se hur aktuella EWK:s teckningar fortfarande är, Stefan Löfgren, konst- och kulturkonsulent på Bygdegårdarnas Riksförbund och kurator för utställningen.
I samband med utställning arrangeras en prova-på att rita karikatyrer och satirisk musikunderhållning.
Öppettider
Onsdag 2 oktober kl. 18–21
Fredag 4 oktober kl. 18–21
Lördag 5 oktober kl. 14–17
Onsdag 2 oktober, 60 kr
19.00 Karikatyr och visor
Prova på att rita karikatyr med Ann-Sofie Hallbäck, Bengt Hardy skämtar om allvarliga ting i visform.
Fredag 4 oktober, 100 kr
19.00 Visor och pyttipanna
Jimmy Pettersson driver med allehanda ämnen i visform, servering av pyttipanna och ägg.
Lördag 5 oktober, fritt inträde
Utställning och våfflor
Utställningen öppen med möjlighet att köpa våfflor och kaffe.
Mer information
www.vattlosabygdegard.se
bygdegardarna.se/var-verksamhet/konst/vassa-pennan
Ewert Karlsson (mest känd under pseudonymen EWK) född och uppvuxen strax utanför Söderköping. Internationellt prisad satirtecknare. Skulle ha fyllt 100 år i fjol.
Max Gustafson, serie- och satirtecknare och den senaste i raden av EWK-pristagare. Medverkar i flera dagstidningar och tidskrifter samt i SVT:s Idévärlden.
Sara Granér är serieskapare och satirtecknare. Samhällssatir ofta med groteskt tecknade djurgestalter i centrum.
Magnus Bard, illustratör och satirtecknare som bland annat har i uppdrag att illustrera ledarsidan på Dagens Nyheter.
Marja Nyberg, illustratör och manusförfattare. Var bland annat en av författarna till SVT:s julkalender 2018 samt tecknade papperskalendern.
Vässa pennan genomförs genom stöd via Landlotten och LRF samt i samarbete med EWK-sällskapet, Arbetets Museum/EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst, Galago och Studieförbundet Vuxenskolan.
Vässa pennan består av ett 70-tal verk av fem satirtecknare, utställningsmaterial och en miljö – allt packat i en släpkärra.
Vässa pennan besöker ett 20-tal föreningar under det närmaste året.
Bygdegårdarnas Riksförbund organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Bygdegårdar är öppna att hyra för alla som delar föreningens demokratiska värderingar. Vid årsskiftet 2019 var 1433 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.